İnsan gücünün yeterli olmadığı çalışma alanlarında iş makineleri kullanılır. Zincirli Vinçler de bu amaçla üretilirler. İmalat aşamasında ise çeşitli kullanım alanlarının dikkate alınması gerekli olur. İnsan gücünün büyük ve ağır cisimleri bir yerden başka bir yere taşımasının yetersiz olduğu durumlarda vinçler tercih edilir.
Ağır iş makineleri olarak da adlandırılan vinçler sayesinde ağır malzemeler bir yerden başka bir yere taşınabilir. Kullanılacak alanlara göre vinçler imal edilirken farklı çalışma prensiplerinden yararlanılması gerekir.
Vinçler ile yüklerin bir yerden başka bir yere nakledilmesi mümkün olabileceği gibi kaldırma ve indirme sistemleri ile de çalışırlar. Ayrıca vinçlerin dönme hareketi yapabilmesi de mümkündür. Standart olarak üretilen bir vinç ortalama 50 ton yük taşıyabilmektedir. Bunun yanı sıra 360 derece dönme kabiliyetine sahip olan vinçler de bulunur.
Vinçler kaldırma tertibatıyla üretilen iş makineleri olmalarının yanı sıra döndürme, yürütme gibi tertibatları da bulunan makinelerdir. Motordan sağlanan güçle ya da elle çalıştırılabilir olmaları da bir diğer özellikleridir.
Zincirli Vinçler Ne İşe Yarar?
Vinçler yük taşıması için insan gücünün yetersiz olduğu çalışma alanlarında kullanılan iş makineleridir. Zincirli Vinçler Ne İşe Yarar? Merak edilir ve vinçler üretilirken kullanım alanlarına göre tasarlanırlar. Vinçlerin taşıdığı özellikler belirlenirken hangi sektörde kullanılacağı da önemli hale gelmektedir.
Standart bir vinçte taşıma kapasitesi 50 tona kadar ulaşabileceği gibi yaklaşık 40 metreye kadar uzanabilen vinçler de üretilir. Vinçlerin dönme açıları da değişkenlik gösterebilmektedir.
Gelişen teknolojiler sayesinde birçok alanda makinelerin iş gücünden yararlanılır. Vinçler de teknolojiden destek alınarak üretilen makinelerdir. Farklı iş kollarında kullanılabilir olmaları da önemli özellikleridir. Birçok vinç türü vardır ve bunlar özelliklerine bağlı olarak gruplandırılabilir.
Hareket kabiliyetleri dikkate alındığında sabit, lastik tekerlekli paletli ve ray üzerinde hareket eden vinçlerden söz etmek gerekir. Kaldırma kabiliyetleri açısından ise hidrolik halatlı ve halatlı vinçler vardır. Halatlı vinçler de kendi içlerinde ayrılırken monoray zincirli carasgallar, gırgır vinçler, fabrika tipi vinçler olarak adlandırılırlar.
Zincirli vinçler imal edilirken dişli çarklardan yararlanılmaktadır. Dişli çarkların kullanılması nedeni ile de cisimlerin doğrusal hareketlerle yukarı doğru kaldırılması gerekmektedir. Zincirli vinçlerin kaldırma kapasiteleri de belirlenebilir.
Genellikle 5 tona kadar olan yüklerde bu tür vinçlerin tercih edildiği görülmektedir. Sağlam oluşları ve ekonomik yönleri ile zincirli vinçler kendilerine uygun kullanım alanları için tercih edilen seçeneklerdir.
Zincirli vinçlerin kompakt tasarımlar sayesinde oldukça işlevsel olduğu görülür. Bu vinçler düşük yatırım maliyetine sahiptir. Yapısının hafif olması da bir diğer özelliğidir. Elektrikli zincirli vinçlerin temizleme kolaylığına sahip olması ve kompakt yapıları öne çıkan yanlarıdır.
Faklı hızlarda üretilebilen bu vinç türleri hafif olmaları ve çalıştırılma kolaylıkları ile dikkate çeker. Çelik halatlı vinçler ile karşılaştırıldıklarında hafiflikleri öne çıkmaktadır. Yükün hareket ettirilmesi gerekli olduğunda bu vinçler hafif üretimleri sayesinde daha az insan gücüne gereksinim duyulmasına yol açmaktadır.
Elektrikli zincirli vinçlerin çeşitli frenkanslarda sürücüleri olabilmektedir. Bu sayede de araba ve ceraskalların çalışma hareketinin kontrolü mümkün olur. Ayrıca çalışmanın yanı sıra durma işlemi sırasında da yumuşak hareketlerle geçiş yapmaya imkân tanır.
Bu özelliği sayesinde yük salınımında azalma meydana gelirken aşınmanın yanında mekanik gerilimin azalması da sağlanmış olur. Elektrikli zincirli vinçlerde genişletilmiş hız kontrol aralığı bulunur. Bu vinçler sahip olduğu özellikler dikkate alındığında çeşitli kullanım alanları için uygun olmaktadır. Tercih yapılırken yapılacak işin dikkate alınması gerekir ve her işe uygun kapasitede vinç üretimi günümüzde kolaylıkla yapılabilmektedir.